Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Staudekokarde

Gaillardia xgrandiflora

Synonyme navn er Gaillardia aristata, Gaillardia grandiflora og hagekokardeblomst. Slektsnavnet Gaillardia er etter den franske botanikeren Gaiillard de Marentonneau. Artsnavnet grandiflora betyr storblomstret. I Sverige heter planten kokardblomster, og i England blir den kalt blanket flower.

Hjemsted/Opphav Staudekokarde er viltvoksende i Nord-Amerika. Kom til Europa på 1800-tallet. I dag dyrkes hybrider (krysninger), oftest mellom G. aristata og den ettårige G. pulchella.

Lav, bladfellende, tuedannende staude med nedliggende stengler, ovale blad og traktformede blomster i flere farger, en hodeformet blomsterstand i toppen av hver stengel. God rabattplante. Klimasone H5.

  • Hagekokardeblomst (Gaillardia x grandiflora)

  • Hagekokardeblomst (Gaillardia x grandiflora)

Plantebeskrivelse

40-60 cm høy, bladfellende, tuedannende staude med aromatiske, lansettformede, 5-20 cm lange blad. Blå, gule, oransje, røde, brunrøde eller 2-fargete, opptil 10 cm brede blomsterkorger, som sitter enkeltvis i toppen av stenglene. Blomsten har flikete, tungeforma kantkroner med tre tenner. Blomstring: Fra juli til frosten.

Vekstkrav og klimasone

Staudekokarde trives best i en godt drenert, sandblandet, ikke for næringsrik jord, på en tørr og solåpen plass. Ved for sterk gjødsling vil planten blomstre så lenge utover høsten at den i verste fall ikke overlever vinteren. Planten kan deles hvert fjerde år, helst om våren. Våren er også beste plantetid.

Stauden tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Staudekokarde er en god rabattplante. Planteavstand: 35 cm. For å bedre overvintringen bør planten skjæres ned til like over bladene i september, slik at nye skudd dannes. Et tørt vinterdekke vil også bedre overvintringsevnen. Ofte må planten bindes eller støttes opp på en eller annen måte.

 Allergi- og giftfare

Gaillardia er ingen pollenversting med tanke på allergier ved utendørs hobbydyrking. Men siden planten tilhører korgplantefamilien, kan planter gi pollenallergiske reaksjoner i visse situasjoner, for eksempel innendørs ved nærkontakt med snittblomster. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Staudekokarde formeres med deling, rotstiklinger og frø. Men frø gir ikke ensartede planter.

  Noen gode sorter av staudekokarde

Sort Høyde, cm Blomster Blomstring mnd. Klimasone
Bremen’ 60 Tofarget, rød og gul Juli-frosten. H5
‘Burgunder 60 Mørkerød. Juli-frosten. H5
Kobold’ 40 Tofarget, rød og gul. Juli-frosten. H5

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss