Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Honningknoppurt

Cyanus montanus

Synonyme navn er Centaurea montana og Centaurea angustifolia. Slektsnavnet Centaurea er av gresk kentaurion. Navnet viser til et sagn om kentauren Cheiron, som brukte knoppurt som medisinplante. Artsnavnet montana betyr som vokser i fjellet. I Sverige heter planten bergklint og noen engelske navn er mountain bluet og mountain cornflower.

Hjemsted/Opphav Honningknoppurt er viltvoksende i Alpene, Karpatene og Pyreneene.

Bladfellende staude med underjordiske utløpere, ugreina, opprette stengler, lansettforma blad og blomster med blå kantkroner og rødlig midtskive. Villflor og rabatter. Vakker snittblomst. Klimasone: H8.

  • Honningknoppurt (Centaurea montana)

  • Honningknoppurt (Centaurea montana)

Plantebeskrivelse

40-100 cm høy, bladfellende, opprett staude med underjordiske utløpere og ugreina stengler. Sprer seg raskt. Lansettforma blad med grålige hår. Opptil 6 cm brede blomsterkorger med blå kantkroner og rødlig midtskive, som sitter enkeltvis på stengelen. Blomstring skjer i juni og juli.

Vekstkrav og klimasone

Honningknoppurt er en nøysom plante som trives best i en veldrenert, moldrik, godt kalkholdig, ikke for mager jord, på en solrik plass. Deling kan skje både vår og høst. Oppbinding kan bli nødvendig.

Stauden tilrås plantet til klimasone H8.

Bruksområder

Honningnoppurt er en egner seg godt til villflor, blomsterenger og i rabatter der den får lov til å bre seg utover. Planteavstand: 40 cm. Stauden er også en vakker snittblomst.

Allergi- og giftfare

Rapporter om helseproblemer ved dyrking av Centaurea er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Centaurea kan formeres med deling, rotstiklinger eller med frø. Merk ar den har lett for selvsåing.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss