Gullknoppurt (Kjempeknoppurt)
Centaurea macrocephalaSynonyme navn er kjempeknoppurt og Grossheimia macrocephala. Slektsnavnet Centaurea er av gresk kentaurion. Navnet viser til et sagn om kentauren Cheiron, som brukte knoppurt som medisinplante. Artsnavnet macrocephala av macros, stor og kefale, hode. I Sverige heter planten gulklint og i England brukes blant annet navn som giant knapweed og great-headed centaury.
Bladfellende staude med pålerot, opprette stengler med oppsvulmede blomsterfester. Store, gule, kuleforma blomsterstander med sterkt frynsete korgdekkblad i toppen av stenglene. Rabatt- og solitærstaude. Klimasone:H6.
Plantebeskrivelse
100 -120 cm høy, bladfellende staude med dyp pålerot og opprette stengler. Hele, egg- til lansettforma blad med buktet, sagtannet bladrand. Blada blir mindre oppetter stengelen og slutter som høgblad like under det oppsvulma blomsterfestet. Store, gule, kuleforma blomsterhoder med hinneaktige, sterkt frynsete korgdekkblad, som sitter på lenge etter blomstring i juni-juli.
Vekstkrav og klimasone
Kjempeknoppurt trives best i moldrik, litt leirholdig, næringsrik jord, så lenge den ikke er for tørr, i sol og halvskygge. Planten anbefales delt med 4-5 års mellomrom. Deling kan skje både vår og høst.
Stauden tilrås plantet til klimasone H6.
Bruksområder
Kjempeknoppurt er en egnet rabattplante og en god solitærplante. Planteavstand: 40 cm. Stauden er også en bra snittblomst.
Allergi- og giftfare
Rapporter om helseproblemer ved dyrking av Centaurea er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Centaurea formeres med deling, frø eller rotstiklinger.