Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kjempekrage

Leucanthemum x superbum

Synonyme navn er Leucanthemum superbum, Chrysanthemum maximum, Chrysanthemum-hybrider, Chrysanthemum x cultorum og Leucanthemum maximum-hybrider. Slektsnavnet Leucanthemum, er gresk og betyr hvit blomst, og som er navn på kamille hos Diskorides.. Artsnavnet maximum betyr svært stor (blomsten). I Sverige kalles planten jãtteprãstkrage og i England er vanlige navn Ox-eye Daisy og Shasta Daisy.

Hjemsted/Opphav Kjempekrage stammer opprinnelig fra Pyreneene og Vest-Alpene, hvor den vokser på kalkgrunn. I dag er kjempekrage en samlebetegnelse for en samling hybrider (navnesorter) som finnes i handelen.

Opprett, bladfellende staude med store, mørkegrønne, lansettformete blad og hvite korgblomster med gul midte. God rabatt- og snittplanter. Klimasone H7.

  • Kjempekrage (Leucanthemum x superbum)

  • Kjempekrage (Leucanthemum x superbum)

Plantebeskrivelse

25-100 cm høy, bladfellende staude med opprett vekst. Kraftig greinet stengel. Bladene er tykke, mørkegrønne, lansettformete, større enn hos prestekrage og grovt sagtakkete i kanten. De nedre bladene er skaftede. Hvite, opp til 10 cm brede korgblomster med gul midte i juni-september, avhengig av sorten. Sorter med både enkle, halvfylte og fylte blomster finnes.

Vekstkrav og klimasone

Kjempekrage trives best på godt drenert, næringsrik, kalkrik jord i sol. Drenering er viktig siden kjempekrage ikke tåler våte vinterforhold.

Stauden tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Kjempekrage er en god rabattplante. Panteavstand: 30-40 cm. Den passer godt sammen med ridderspore, valmuer og brennende kjærlighet. God og holdbar snittblomst.

Bør omplantes og deles ofte, omtrent annet hvert år, enten om våren eller etter blomstring. Men ikke senere enn i august. Fylte sorter kan omplantes noe sjeldnere. Mange av sortene trenger ikke oppbinding.

Allergifare

Leucanthemum kan forårsake pollenallergi fra enkelte sorter. Dessuten kan duftende blomster og bladverk forårsake overfølsomhetsreaksjoner hos noen astmatikere ved nærkontakt med plantene. Personer med allergi bør ikke bruke disse som snittblomster. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Sortene kan formeres med deling og enkelte er bra konstant med frø, eks ’Silberprinzesschen’. Basisstiklinger kan også benyttes.

Noen utvalgte sorter av kjempekrage

Sort Høyde, cm Blomster – farge, tidspunkt Klimasone
Christine Hagemann’ 80 Tettfylte, hvite blomster, juli-september H7
Dwarf Snow Lady’ 25 Enkle, hvite blomster, juni-september H7
Silverprinzesschen’(‘ 40 Enkle, hvite blomster, juli-september H7
Universal’ 70 Hvite, enkle blomster, juli-september H7

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss