Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kosakkveronika

Veronica gentianoides

Slektsnavnet Veronica er etter den hellige Veronika. Hennes navn betyr opprinnelig «seierbringerske». Artsnavnet gentianoides betyr som ligner gentiana. I Sverige heter planten porslinsveronika og i England brukes navnet gentian speedwell.

Hjemsted/Opphav Kosakkveronika er viltvoksende i Sørvest-Asia.

Bladfellende, opprett staude med utløpere, lansettformede blad og lyseblå blomster i luftige aks i toppen av stenglenes. Rabattplante. Klimasone H7.

  • Veronica gentianoides (Kosakkveronika)

Plantebeskrivelse

40-60 cm høy, bladfellende, opprett staude som sprer seg med utløpere. Blanke, lansettformede blad på nedre del av stengelen og i en rosett som dannes ved bakken. Lyseblå, relativt store blomster med mørkere årer, som sitter i 8-20 cm lange, luftige aks i toppen av stenglene, i mai-juni. Blomsten har krone med kort rør og 4-delt krage, og den øverste delen av kragen er størst.

Vekstkrav og klimasone

Kosakkveronika trives best i moldrik, litt fuktig, næringsrik jord i sol og halvskygge. Men den greier seg også bra på andre jordarter. Stauden bør deles og plantes om med jevne mellomrom. Deling om omplanting gjøres om våren.

Busken tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Kosakkveronika er god rabattplante. Planteavstand: 30 cm.

Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Kosakkveronikasortene formeres med deling eller basisstiklinger, mens arten i tillegg kan frøformeres.

Sort

Veronica gentianoides ‘Variegata’, er en sort som har hvitstripete blad og lyseblå blomster.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss