Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kryptorskemunn

Cymbalaria pallida

Et synonymt navn er Linaria pallida. Slektsnavnet Cymbalaria kommer av gr. kymbalon = cymbal, bekken (bladforma). Artsnavnet pallida betyr blek (blomstenes blåfarge). I Sverige heter planten storblommig murreva og et engelsk navn er italian toadflax.

Hjemsted/Opphav Kryptorskemunn er viltvoksende i fjellområder i Italia.

5-12 cm høy, teppedannende staude med underjordiske stengler, grønne, lappete blad og løvemunnlignende, lyst lilla blomster med gult gap fra juni til september. Bunndekkeplante for en fuktig plass med noe skygge. Klimasone: H4.

  • Cymbalaria pallida (Kryptorskemunn) Foto: plantsforsmallgardens.co.uk

Plantebeskrivelse

5-12 cm høy, bladfellende, teppedannende staude med lange, nedliggende, rotslående stengler.

Skruestilte, grønne, 5-7 lappete, tetthårete blad med rundtannete kanter og som har en underside med et fiolett skjær.

Tallrike, store, lyse blålilla, velduftende, løvemunnlignende blomster med et gult gap, som sitter enkeltvis i bladhjørnene, fra mai til juli. Frukta er en kapsel.

Vekstkrav og klimasone

Kryptorskemunn vokser godt på de fleste grusholdige, næringsfattige jordarter, men trives best i en sandblandet, drenert moldjord, som er jevnt fuktig, i halvskygge og skygge. Planten tåler en god del tørke.

Cymbalaria pallida tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Cymbalaria pallida er en bunndekkeplante som egner seg godt i fjellhager, plantemurer, trapper og til villflor i berglandskap. Merk at planten sprer seg som ugras om den får vokse fritt. Tiltrekker seg bier, humler og sommerfugler.

Allergifare

Rapporter om helseproblemer ved dyrking av Cymbalaria er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering 

Cymbalaria formeres med frø eller med deling.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss