Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Revebjelle

Digitalis purpurea

Et synonymt navn er vanlig revebjelle. Slektsnavnet digitalis kommer av lat. digitus = finger. Artsnavnet purpurea = purpur (blomsten). I Sverige kalles planten fingerborgsblomma, i Danmark kalles den fingerbøl og i England brukes navn som foxglove, common foxglove og purple foxglove.

Hjemsted/Opphav Digitalis purpurea er utbredt i Vest-Europa, og i Norge er den viltvoksende i kyststrøkene fra Telemark til Nord-Trøndelag. En utpost finnes på øya Leka.

100-150 cm høy, bladfellende plante som normalt er 2-årig med rosettstilte blad og purpurrøde, klokkeformete blomster på stive stengler i ensidige klaser. Giftig, viltvoksende plante. Klimasone H8.

  • Digitalis purpurea (Revebjelle) Foto: Rigmor Wang, fra Artsdatabanken

Plantebeskrivelse

100-150 cm høy, bladfellende, grovbygd, oftest 2-årig plante som det første året danner en rosett med grunnstilte blad og som senere år danner en høy, kraftig stengel fra bladrosetten, og som øverst har en slank, ensidig klase med skjev, klokkeforma blomster. Dersom blomsterspirene skjæres bort før frøene blir dannet vil planten leve i mer enn to år. Hele planten er svært giftig da den inneholder de virksomme giftstoffene digitalin og digitoxin. I dag brukes disse stoffene i moderne hjertemedisin.

Mørkegrønne, lansettformete, rundtannete, spisse, ru blad som har en fint dunhåret overside og en grå, filthåret underside med et tydelig nett med nerver.

Purpurrøde (av og til hvite), skjevt klokkeformet, 4-5 cm lange blomster med et 5-delt, og som ligner et fingerbøl. Innsiden av kronrøret er tett besatt med større og mindre mørkt purpurrøde flekker. Revebjelle blomstrer i juli og august, og blomstene blir bestøvet av humler.

Frukten er en eggformet, hårete kapsel som spalter seg i to når den er moden, og som inneholder tallrike ørsmå frø.

Vekstkrav og klimasone

Revebjelle foretrekker en sandrik, sur, moldjord, som ikke er for våt, på en vokseplass i sol eller halvskygge.  I naturen finnes den oftest på steinete steder, i veiskråninger, lier og kratt.

Digitalis purpurea tilrås plantet til klimasone H8.

Bruksområder

Revebjelle er en vakker solitærplante, som også finnes i rabatter og villflor. Planten trenger ofte litt oppstøtting.

Allergi- og giftfare

Revebjelle er en giftig plante som ikke bør få lov til å vokse i miljøer der barn under 4 år oppholder seg. Dersom barn suger på de illeluktende bladene, får de slimhinneirritasjoner i munn og svelg. Forgiftninger med brekninger kan forekomme.

Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Revebjelle formeres med frø. Planten selvsår seg.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss