Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Murtorskemunn

Cymbalaria muralis

Et synonymt navn er Linaria cymbalaria. Slektsnavnet Cymbalaria kommer av gr. kymbalon = cymbal, bekken (bladforma). Artsnavnet muralis betyr som vokser på murer I Sverige heter planten murreva og et par engelske navn er ivy-leaved toadflax og Kenilworth ivy.

Hjemsted/Opphav Murtorskemunn er viltvoksende i Sør- og Mellom-Europa. Stauden er også forvillet enkelte steder i Sør-Norge.

5-10 cm høy, teppedannende staude med nedliggende, rotslående stengler, grønne, lappete blad og løvemunnlignende, lilla blomster med gult gap fra juni til september. Bunndekkeplante for en fuktig plass med delvis skygge. Klimasone: H7.

  • Cymbalaria muralis (Murtorskemunn) Foto: Eli Fremstad

Plantebeskrivelse

5-10 cm høy, bladfellende, teppedannende staude med lange, spinkle, nedliggende, rotslående stengler.

Skruestilte, grasgrønne, 5-7 lappete, glatte blad med rundtannete kanter og som har en underside med et fiolett skjær.

Lys lilla, 1-2 cm brede, løvemunnlignende blomster med et gult gap, som sitter enkeltvis i bladhjørnene, fra juni til september. Frukta er en kapsel.

Vekstkrav og klimasone

Cymbalaria vokser godt på de fleste drenerte jordarter, men trives best i fuktig, sandblandet, moldjord, som er jevnt fuktig, i delvis skygge.

Cymbalaria muralis tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Cymbalaria er en bunndekkeplante som egner seg godt i fjellhager, plantemurer, trapper og til villflor i berglandskap.

Allergifare

Rapporter om helseproblemer ved dyrking av Cymbalaria er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering 

Cymbalaria formeres med frø eller med deling.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss