Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Nyseryllik ‘The Pearl’

Achillea ptarmica ‘The Pearl’

Synonyme navn for sorten er ‘Boule de Neige’ og for arten Ptarmica vulgaris.. Slektsnavnet Achillea kommer fra Achilles, sagnguden i gresk mytologi, som var helten fra de trojanske kriger, som var nesten usårlig, bortsett fra den berømte akilleshælen. Sagnet sier at han brukte planten til å stoppe blødninger og helbrede sårene til soldatene sine. Artsnavnet ptarmica kommer fra det greske ordet ptarmos, som betyr å nyse (kanskje av at skarp blomsterduft får folk til å nyse). Navnet ryllik, kommer av lavtysk roleke, liten rull, som igjen sikter til de sammenrullete bladene, før de springer ut. I Sverige kalles planten vitpytta, mens et vanlig engelsk navn er sneezewort.

Hjemsted/Opphav Arten nyseryllik er viltvoksende i Norge og i resten av Europa, samt i Sør-Sibir. Sorten ‘The Pearl’ har vært dyrket i Norge siden 1920.

50-60 cm høy, bladfellende staude med underjordiske rotutløpere, hele, smale, sagtannete blad og hvite, fylte blomster i halvskjermer, i toppen av stenglene. Hele planten har en sterk, aromatisk duft. God rabatt- og snittplante. Klimasone H8.

  • Achillea ptarmica 'The Pearl' (Nyseryllik 'The Pearl')

  • Achillea ptarmica 'The Pearl' (Nyseryllik 'The Pearl')

Beskrivelse av arten Achillea ptarmica

50 -60 cm høy, bladfellende, opprett stauder med underjordiske rotutløpere, kraftige stengler med smale, hele, blanke, sagtannete, mørkegrønne blad, som har en sterk aromatisk, krydret duft. Planten sprer seg raskt med rotutløperne.

Relativt store blomsterkorger, som sitter spredt, i kraftige halvskjermer, har et vell av blomster med hvite, enkle kantkroner. Blomstring: juni-august. Små, sammentrykte nøttefrukter uten fnokk (spredningsredskap).

Sortsbeskrivelse

Sorten ‘The Pearl’ er en 60 cm høy nyseryllik med underjordiske rotutløpere, hele, smale, mørkegrønne, sagtannete blad og hvite, fylte korgblomster i halvskjermer. Blomstring: juni-august. Hele planten har en sterk, krydret aromatisk duft.

Vekstkrav og klimasone

Nyseryllik trives best i sandrik, veldrenert, mager, fuktig moldjord, i full sol. Litt gjødsel øker blomstringen.

Stauden tilrås plantet til klimasone H8.

Bruksområder

Ryllik egner seg godt i rabatter, fjellhager og til villflor. Planteavstand: 30-40 cm. Den er også en svært holdbar snittblomst (7-10 dager). Kan også tørkes. Den plukkes i full blomst, og den beholder fargen bra.

Allergi- og giftfare

Ryllik kan forårsake hudproblemer ved uforsiktig omgang. Ved nærkontakt med blomstene kan pollenallergiske symptomer utløses. Den sterke duften av planten, kan skape problemer for personer som plages med duftoverfølsomhet. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Nyseryllik formeres med deling av rotutløpere, eller med grønnstiklinger, som tas av de nye skuddene om våren.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss