Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Perlemalurt ‘Silver Queen’

Artemisia ludoviciana ‘Silver Queen’

Synonyme navn er Artemisia ludoviciana var. albula og Artemisis albula. Slektsnavnet Artemisia kommer trolig v greske artemes, frisk. Sikter til at planten er brukt som medisinplante. Artsnavnet ludoviciana stammer fra byen St. Louis, og var den viktigste seremoniplattformen ffor cheyenne-indianerne. Den skulle holde onde ånder borte fra seremonistedene. I Sverige kalles planten vitmalört, mens engelske/amerikanske navn er silver wormwood, western mugwort, Louisiana wormwood, white sagebrush, og gray sagewort

Hjemsted/Opphav Perlemalurt hører naturlig heime i vestlige og sørlige deler av USA.

Bladfellende staude med sølvfargete, grålodne blad og lysegule blomsterkorger i klaser i juli-august. Kontrastplante. Rabatt- og fjellhageplante. Klimasone H6.

  • Artemicia ludoviciana ‘Silver Queen’

  • Artemicia ludoviciana ‘Silver Queen’

Plantebeskrivelse

30-80 cm høy, bladfellende, opprett staude med krypende jordstengler. Kraftigvoksende. Lodden stengel med avlange, forholdsvis smale, sølvaktige, grålodne blad, 5-10 cm lange, som er enkle øverst på stengelen og som er finflikete lengre nede på stengelen. Bladverket får en dekorativ brunfarge om høsten, og bladene får en aromatisk duft når de knuses. Lysegule blomster i små, sammenpressa korger. Ofte er flere korger samlet til et knippe. Blomstring i juli og august.

Vekstkrav og klimasone

Perlemalurt trives best på solrike steder med kalkrik, lett (godt sandholdig), veldrenert jord. Den greier seg godt på en tørr vokseplass med porøs jord.

Planten tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Perlemalurt, som egentlig brukes som en bladplante, brukes mye i bed, ofte som bakgrunn for andre planter. Kontrastplante. Den benyttes også mye i fjellhager. Planteavstand: 50 cm. Vær obs på at planten sprer seg villig.

Allergi- og giftfare

Malurt, som er nær beslektet med burot, kan gi allergiske plager. Det er derfor viktig at planten holdes på avstand fra burotallergikere, og ikke plantes i nærheten av lekeplasser og lignende steder. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Perlemalurt formeres vanligvis med deling eller frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss