Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Pillysøye

Buphthalmum salicifolium

Slektsnavnet Buphthalmum betyr okseøye, som sikter til blomstene. Artsnavnet salicifolium betyr blad som ligner Salix (pil). I Sverige heter planten ljusöga og i England brukes navnet yellow ox-eye.

Hjemsted/Opphav Buphthalmum salicifolium er viltvoksende i fjelltrakter i Sentral-Europa.

30-50 cm høy, bladfellende staude med buskaktig vekst, smale, lansettformete blad og tallrike, gule korgblomster, fra juni-september. God rabatt- og snittstaude. Klimasone:H6.

  • Buphthalmum salicifolium (Pillysøye) Foto: hardyplants.com

Plantebeskrivelse

30-50 cm høy, bladfellende, grov staude med busket vekst og skruestilte, smale, lansettformete blad som minner om Salix (pil).

Tallrike, gule, 3-6 cm brede, korgblomster som sitter enkeltvis i enden av ganske tynne stengler, fra juni-september. Frukta er en nøtt.

Vekstkrav og klimasone

Pillysøye vokser godt i de fleste jordtyper bare den ikke er for tørr, men den trives best i kalkholdig, næringsrik, drenert, men jevnt fuktig jord på en vokseplass med sol eller lett skygge.

Buphthalmum salicifolium tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Pillysøye er en god rabattplante og den har god holdbarhet som snittblomst. Anbefalt planteavstand: 50 cm. Blomstringa forlenges ved etter hvert å fjerne visne blomster.

Allergi- og giftfare

Rapporter om helseproblemer ved utendørs dyrking av Buphthalmum salicifolium er ikke funnet.

Formering

Pillysøye formeres med deling vår eller høst.

Sorter

Buphthalmum salicifolium ‘Dora’ er en vegetativt formert sort med ekstra store blomster.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss