Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Praktbakkestjerne

Erigeron speciosus

Synonyme navn er hybridbakkestjerne, Erigeron x hybridus. Slektsnavnet Erigeron kommer av gresk eri, tidlig og geron, gubbe. Dette kan tolkes som en «plante som eldes tidlig», noe som kan sikte til de grålodne bladene hos en del arter om våren. Speciosus betyr vakker. I Sverige kalles planten praktbinka, mens i England blir den kalt fleabane.

Hjemsted/Opphav Arten Erigeron speciosus kommer fra Nord-Amerika. I dag dyrkes ikke arten, men hybrider (krysninger), som er foredlet fram.

Bladfellende, opprette, godt forgreinede stauder med buskaktig vekst, lansettformede blad og rosa, fiolett og blå korgblomster med gul midtskive og flere rader med kantkroner. Rabattstaude. Klimasone H6.

  • Erigeron speciosus (Praktbakkestjerne) Foto: northwestmeadowscapes.com

Plantebeskrivelse

50-80 cm høye, bladfellende, opprette, rikt forgreinete stauder med en buskaktig voksemåte. Hele, lansettformede, blad. Rosa, fiolett og blå korgblomster (etter sort) med gul midtskive og flere rader med kantkroner. Blomstring: Juni-juli, alt etter sort..

Vekstkrav og klimasone

Erigeron trives best i en veldrenert, ganske lett, men litt fuktig, næringsrik jord, på en solrik og vindskjermet plasss. Stauden er svak for vinterfuktighet og tørke i vekstperioden. Vatning anbefales derfor i tørkeperioder. Gjødsling en gang iblant gir rikere blomstring. Våren er den beste tiden for deling. Dersom avblomstrede stengler skjæres tilbake, kan planten blomstre på nytt om høsten.

Stauden tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Praktbakkestjerne er gode rabattplanter. Planteavstand: 40 cm. De er også vakre snittblomster.

 Allergifare

Rapporter om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent.

Formering

Erigeron formeres med deling eller basisstiklinger som tas om våren.

Noen utvalgte sorter av solbrud-hybrider

Sort Høyde, cm Blomster Blomstring, mnd. Klimasone
Adria’ 60 Blåfiolette. Juni-juli. H6
Dunkleste Aller’ 60 Mørk blåfiolete. Juni-juli. H6
Foersters Liebling’ 50 Karminrøde. Juni-juli. H6
Rosa Juwel’ 60 Rosa nyanser. Juni-juli. H6
Sommerneuschnee’ 70 Hvite. Juni-juli. H6

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss