Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Praktnøkketunge

Ligularia x hessei

Slektsnavnet Ligularia, som stammer fra den franske botanikeren A.H.G. de Cassini (1781-1832), kommer av latin lingua, som betyr liten tunge, etter de tungeforma randkronene i blomsten. Navnet hessei er etter den tyske planteskolemannen Hermann Elbrecht Hesse (1852-1937). I Sverige kalles planten fackelstånds, og i England blir den bare kalt Ligularia.

Hjemsted/Opphav Praktnøkketunge er en hybrid (krysning) mellom Ligularia dentata (stornøkketunge) og Ligularia wilsoniana (wilsonnøkketune).

150-170 cm høy, bladfellende, kraftigvoksende, opprett, tettgreina staude med brede, hjerteforma blad og oransjegule blomsterkorger i klaser. Rabattstaude. Klimasone H7.

  • Ligularia x hessei (Praktnøkketunge) Foto: amazon.de

Plantebeskrivelse

150-170 cm høy, bladfellende, kraftigvoksende, opprett, tettgreina, staude. Rosettstilte blad ved bakken med brede, meterhøye, hjerteformede blad med lange skaft. Oransjegule, brede blomsterkorger i brede, fyldige klaser i juli-september. Frukta er ei nøtt.

Vekstkrav og klimasone

Praktnøkketunge trives best i en veldrenert, men jevnt fuktig, næringsrik moldjord, gjerne med noe leir, i sol og halvskygge. På en skyggefull plass får plantene store fine blad, men mindre antall blomster. En årlig gjødsling øker blomstermengden. Planten bør få stå lenge i ro på vokseplassen uten omplanting. Stauden lever lenge.

Stauden tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Praktnøkketunge er en godt egnet plante for store rabatter og som en solitær (frittstående) plante. Planteavstand: 100 cm. Siden stauden liker fuktig, men ikke våt jord, er en plassering ved kanten av en dam eller grøft, en ideell plass. Dekorative, visne frøstander står lenge etter blomstring. Snegler kan spise på bladene, særlig i fuktige år.

 Allergifare

Rapporter om helseproblemer ved dyrking av Ligularia-arter utendørs, er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Praktnøkketunge formeres med deling eller med basisstiklinger.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss