Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Praktryllik ‘Coronation Gold’

Achillea filipendulina 'Coronation Gold'

Synonyme navn er parasollryllik ‘Coronation Gold’ og Achillea eupatorium. Slektsnavnet Achillea kommer fra Achilles, sagnguden i gresk mytologi, som var helten fra de trojanske kriger, som var nesten usårlig, bortsett fra den berømte akilleshælen. Sagnet sier at han brukte planten til å stoppe blødninger og helbrede sårene til soldatene sine. Artsnavnet filipendulina kommer av latinske filium, tråd og pendulus, hengende. Navnet ryllik, kommer av lavtysk roleke, liten rull, som igjen sikter til de sammenrullete bladene, før de springer ut. I Sverige kalles planten praaktröllika, mens det vanlige engelske navnet er yarrow.

Hjemsted/Opphav Arten hører naturlig heime i Sentral- og Sørvest-Asia (Kasakstan, Afganistan, Pakistan, Iran, Irak, Tyrkia og Kaukasus). Kom til Europa på begynnelsen av 1800-tallet. Arten dyrkes ikke i dag, men flere navnesorter finnes i handelen.

60-80 cm høy, bladfellende, duftende staude med grunn jordstengel, grågrønne, flikete blad og gule blomster i halvskjermer, i toppen av svært stive stengler. God rabatt- og snittplante. Klimasone H5.

  • Achillea filipendulina 'Cloth of Gold'

  • Achillea filipendulina 'Coronation Gold'

  • Achillea filipendulina 'Coronation Gold'

  • Achillea filipendulina

Beskrivelse av arten Achillea filipendulina

100 -125 cm høy, bladfellende staude med en gruntliggende jordstengel og stivt opprette stengler med en aromatisk krydderduft. Stivt opprette blomsterskaft med grågrønne, fjørflikete blad som har lansettformete og tannete avsnitt.

Gullgule, 7-8 cm brede, blomsterkorger i parasollignende halvskjermer, i toppen av stenglene, i juni-september. Blomsten består av korgdekkblad i flere rekker, få, tungeformete, hunnkjønnete, fruktbare kantkroner og rørformete, tvekjønnete midtkroner. Små, sammentrykte nøttefrukter uten fnokk (spredningshår).

Sortsbeskrivelse

Sorten ‘Coronation Gold’ er en 60-80 cm høy praktryllik med svært stive stengler, krydderlukt, flikete, sølvglinsende blad og tallrike, gule korgblomster i toppen av de stive stenglene. Blomstring: juni-august.  

Vekstkrav og klimasone

Praktryllik trives best i sandblandet, veldrenert, mager, ganske tørr, svakt sur (pH 5,5-7) jord, i full sol. Litt gjødsel øker blomstringen.

Stauden tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Praktryllik egner seg godt i rabatter, fjellhager og til villflor. Planteavstand: 30-40 cm. Den er også en svært holdbar snittblomst (7-10 dager). Kan også tørkes. Den plukkes i full blomst. Den beholdes fargen bra.

Allergi- og giftfare

Ryllik kan forårsake hudproblemer ved uforsiktig omgang. Ved nærkontakt med blomstene kan pollenallergiske symptomer utløses. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Praktryllik formeres med deling eller med topp- og basisiklinger, som tas av de nye skuddene om våren.

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss