Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Rosekrage

Tanacetum coccineum

Synonyme navn er Chrysanthemum coccineum, Chrysanthemum roseum og Pyrethrum coccineum. Slektsnavnet Tanacetum har en usikker opprinnelse, muligens av gresk Atacanthos, udødelig, noe som kanskje sikter til de langlivete blomstene. Artsnavnet coccineum betyr skarlagensrød. I Sverige kalles planten rosenkrage, mens i England er Pyrethrum daisy og painted daisy, vanlige navn.

Hjemsted/Opphav Rosekrage hører naturlig heime i Kaukasus, Armenia og Iran.

Bladfellende, opprett staude med flikede, aromatiske blad og korgblomster med rosa kantkroner og gul midtskive i toppen av stenglene. Rabattstaude. Klimasone H7.

  • Rosekrage (Tanacetum coccineum)

Plantebeskrivelse

60-80 cm høy, bladfellende, opprett staude med ugreina stengler og en bladrosett ved basis. Mattgrønne, aromatiske, fint oppdelte blad, som taper seg raskt etter blomstring. I toppen av hver stengel sitter en blomsterkorg med rosa kantkroner og gul midtskive. Blomstring: Juni-august.

Vekstkrav og klimasone

Rosekrage trives best i en veldrenert, sandholdig, moldrik og næringsrik jord, i sol og halvskygge. Planten liker ikke å flyttes, og bør få stå i ro i mange år. En eventuell deling gjøres etter blomstring. Ved å skjære ned avblomstrede stengler, vil planten blomstre på nytt senere på året. Oppbinding gjøres etter behov.

Stauden tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Rosekrage er en god rabattplante. Planteavstand: 30 cm. Den er også en vakker snittblomst.

 Allergifare

Tanacetum er en allergivennlig slekt for allergikere. Rapporter om helseproblemer i forbindelse med dyrking utendørs, er ikke kjent. Men snittblomster kan skape vansker for personer med luftveisproblemer og duftoverfølsomet, særlig ved å oppholde seg nær snittblomster. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Rosekrage formeres med deling. Men en del sorter kan også formeres med frø.

Sorter

Gode sorter er Tanacetum coccineum ‘Robinson Rosa’ – 70 cm høy og store rosa blomster, og Tanacetum coccineum ‘Robinson Rød’ – 60 cm høy og store røde blomster.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss