Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Ryllik ‘Salmonea’

Achillea millefolium ‘Salmonea’

Synonyme navn er vanlig ryllik ‘Salmonea’ og bakkeryllik 'Salmonea'. Slektsnavnet Achillea kommer fra Achilles, sagnguden i gresk mytologi, som var helten fra de trojanske kriger, som var nesten usårlig, bortsett fra den berømte akilleshælen. Sagnet sier at han brukte planten til å stoppe blødninger og helbrede sårene til soldatene sine. Artsnavnet millefolium kommer av lat. mille=tusen, og folium=blader. Navnet ryllik, kommer av lavtysk roleke, liten rull, som igjen sikter til de sammenrullete bladene, før de springer ut. I Sverige kalles planten röllika, mens engelske navn er yarrow og milfoil.

Hjemsted/Opphav Ryllik hører naturlig heime i Europa og Lille-Asia til Iran. Den er viltvoksende i hele Norge til og med på Svalbard. Flere navnesorter med hvite, rosa og røde blomster finnes i handelen.

60 cm høy, bladfellende, duftende staude med grunn jordstengel, friskt grønne, flikete blad og rosa blomster i halvskjermer, i toppen av stenglene. God rabatt- og snittplante. Klimasone H8.

  • Achillea millefolium ‘Salmonea’ (Bakkeryllik 'Salmonea') Foto: johansens-planteskole.dk

Beskrivelse av arten Achillea millefolium

40 -60 cm høye, bladfellende stauder med gruntliggende jordstengler som sprer seg utover og stengler med myke, friske grønne, fint oppdelte, litt hårete blad med en aromatisk duft.

Opprette, 30-60 cm høye blomsterstengler med 7-8 cm brede, blomsterkorger i hvite, røde, rosa og gule fargenyanser, som er samlet i flate halvskjermer, i juli-august. Blomsten har av korgdekkblad i flere rekker, få, tungeformete, hunnkjønnete, fruktbare kantkroner og rørformete, tvekjønnete midtkroner. Små, sammentrykte nøttefrukter uten fnokk (spredningsredskap).

Sortsbeskrivelse

Achillea millefolium ‘Salmonea’ er en 60 cm høy ryllik med lave stengler, aromatisk duft, fint oppdelte, hårete blad  og rosa korgblomster i toppen av stenglene. Blomstring: juli-august.

Vekstkrav og klimasone

Ryllik trives best i sandrik, veldrenert, mager, ganske tørr moldjord, i full sol. Litt gjødsel øker blomstringen.

Stauden tilrås plantet til klimasone H8.

Bruksområder

Ryllik egner seg godt i rabatter, fjellhager, skråninger og til villflor. Planteavstand: 30-40 cm. Den er også en svært holdbar snittblomst (7-10 dager). Kan også tørkes. Den plukkes i full blomst. Den beholder fargen bra.

Allergi- og giftfare

Ryllik kan forårsake hudproblemer ved uforsiktig omgang. Ved nærkontakt med blomstene kan pollenallergiske symptomer utløses. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Ryllik formeres med deling eller med grønnstiklinger, som tas av de nye skuddene om våren.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss