Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Smågullkorg

Doronicum orientale

Et synonymt navn er Doronicum caucasicum. Slektsnavnet Doronicum kommer muligens av arabisk doronigi, gifturt. Artsnavnet orientale betyr østlandsk. I Sverige kalles planten vårkrage, gemsrot, mens i England blir den kalt leopard’s bane.

Hjemsted/Opphav Smågullkorg hører naturlig heime i Sørøst-Europa, Lilleasia og Kaukasus. Flere kultivarer (navnesorter) dyrkes.

Bladfellende, opprett staude med grunn rot, hjerteformede blad og gule korgblomster i toppen av stenglene. Rabattstaude. Klimasone H8.

  • Smågullkorg (Doronicum orientale)

  • Smågullkorg (Doronicum orientale)

  • Smågullkorg (Doronicum orientale)

  • Smågullkorg (Doronicum orientale)

  • Smågullkorg (Doronicum orientale)

  • Doronicum orientala

  • Doronicum orientala

Plantebeskrivelse

30-60 cm høy, bladfellende, opprett staude med grunn rot. Hjerteformede, fintannede, snaue, stengelomfattende blad. Gule, 5 cm brede blomsterkorger, som sitter enkeltvis på stenglene. Blomstring: Mai-juni.

Vekstkrav og klimasone

Smågullkorg trives best i en veldrenert, godt sandholdig og næringsrik jord, i sol og halvskygge. Sterk gjødsling, særlig med nitrogen, gir mye blad og lite blomster.  Lett skygge gir lengre blomstring. Når blomstringen er i ferd med å avta, bør planten deles og plantes om. En eventuell deling gjøres etter blomstring eller om høsten.

Stauden tilrås plantet til klimasone H8.

Bruksområder

Smågullkorg, som er en ekte vårblomst, er en god rabattplante. Planteavstand: 30 cm. Den er også en vakker snittblomst.

 Allergifare

Doronicum er en allergivennlig slekt for allergikere. Rapporter om helseproblemer i forbindelse med dyrking utendørs, er ikke kjent. Men snittblomster kan skape vansker for personer med luftveisproblemer, særlig ved å oppholde seg nær snittblomster.

Formering

Smågullkorg formeres med deling eller med frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss