Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Praktsolbrud (Solbrud)

Helenium hybr.

Synonyme navn er praktsolbrud og Helenium-hybrider. Slektsnavnet Helenium kommer av gresk helios, sol (blomstens utseende). En annen tolkning er at det er Helena av Troja som har gitt navn til blomsten. Ifølge legenden vokste planten opp der hennes tårer hadde falt. I Sverige kalles planten vårkrage, solbrud, mens i England blir den kalt sneezeweed.

Hjemsted/Opphav De artene som er brukt for å få fram hybridene (krysningene eller navnesortene) kommer fra Nord-Amerika. Viktigste art i foredlingen har vært høstsolbrud (Helenium autumnale).

50-150 cm høye, bladfellende, opprette, forgreinede stauder med lansettformede blad og fra rødbrune til gule blomster, i juli til september, alt etter sort. Rabattstaude. Klimasone H6.

  • Helenium hybr. (Praktsolbrud) Foto: botaniskverden.no

Plantebeskrivelse

50-150 cm høye, bladfellende, opprette, rikt forgreinete stauder med godt forgreina røtter som nærmest danner klump. Bladene er skruestilte, hele og lansettformete, og bladene peker nedover slik at de ser ut som vinger på greinene.

Blomstene, som sitter i de øvre bladhjørnene, er fra rødbrune til gule korgblomster (etter sort). Blomsterkorgas midtskive er nesten trill rund, og kantkronene er noe bakoverbøyde. Blomstring: Juli-september, alt etter sort.

Vekstkrav og klimasone

Helenium trives best i en veldrenert, men litt fuktig, næringsrik og humusrik jord, i sol og halvskygge. Gjødsling en gang iblant gir rikere blomstring. Vatning anbefales i tørkeperioder. Planten er relativt rasktvoksende, og den bør deles med 5.6 års mellomrom. Deling bør skje om våren. Oppbinding kan bli nødvendig, særlig på steder med noe vind.

Helenium hybr. tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Solbrud-hybrider er gode rabattplanter. Planteavstand: 35 cm. De er også vakre snittblomster. Plantene er populære hos biene.

 Allergifare

Solbrud (Helenium) kan etter opplysninger fra England forårsake allergier på slutten av sommeren. Det er grunn til å mistenke at burotallergikere kan få symptomer om de kommer i direkte kontakt med blomstrende eksemplarer av planten. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Helenium formeres med deling eller stiklinger som tas om våren.

Noen utvalgte sorter av solbrud-hybrider

Alle sorter i tabellen nedenfor er omtalt en egen side med bilde og tekst på «Planteportalen.no».

Sort Høyde, cm Blomster Blomstring, mnd. Klimasone
‘Crimson Beauty’ 50 Rødbrune. August-september H6
Die Blonde’ 130 Gule Juli-september H6
Moerheim Beauty’ 90 Rødbrune. Juli-august H6
Pumilum Magnificum’ 60 Klargule. Juli-september H6
Rotkäppchen’ 110 Rødbrune Juli-september H6
The Bishop’ 70 Mørkegule. Juli-august H6
Wyndley’ 70 Oransje. Juli-august H6

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss