Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Aksveronika

Veronica spicata

Slektsnavnet Veronica er etter den hellige Veronika. Hennes navn betyr opprinnelig «seierbringerske». Artsnavnet spicata betyr med aks. Incana betyr grå. I Sverige heter planten silververonika og i England brukes navnet silver speedwell.

Hjemsted/Opphav Sølvveronika er viltvoksende i Øst-Europa. Stauden er en underart av aksveronika (Veronica spicata).

Bladfellende, rosettdannende staude med lansettformede, hårete, sølvhvite blad og blå blomster i tette, lange aks i toppen av stenglenes. Fjellhageplante. Klimasone 6.

  • Veronica spicata ssp. incana (Sølvveronika)

Plantebeskrivelse

20-30 cm høy, bladfellende staude med utbredt vekst, som danner rosetter av lansettformede, tetthårete, sølvhvite blad. Blå blomster i tette, lange aks i toppen av stenglene, i juli-august. Blomsten har krone med kort rør og 4-delt krage, og den øverste delen av kragen er størst.

Vekstkrav og klimasone

Sølvveronika trives best i en veldrenert, kalkfattig, tørr jord i (pH 5-7), på en solåpen plass. Men den greier seg også bra på andre jordarter. Stauden bør deles og plantes om med jevne mellomrom. Deling om omplanting gjøres om våren.

Busken tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Sølvveronika er god rabattplante, som plantes en god del i fjellhager. Planteavstand: 30 cm. Den største prydverdien med planten er bladene.

Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Sølvveronika formeres med deling, frø eller basisstiklinger.

Sorter

Veronica spicata ssp. incana ‘Silberteppich’, er en sort som blir bare 20 cm høy, med kompakt vekst og mørkeblå blomster.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss