Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Storveronika

Veronica longifolia

Slektsnavnet Veronica er etter den hellige Veronika. Hennes navn betyr opprinnelig «seierbringerske». Artsnavnet longifolia betyr langbladet. I Sverige heter planten strandveronika og i England brukes navn som garden speedwell og longleaf speedwell.

Hjemsted/Opphav Storveronika er viltvoksende i Europa og Asia.

Bladfellende, opprett staude med buskaktig vekst, lange, smale blad og blå, rosa eller hvite blomster i lange aks. Rabatt- og snitt blomst. Klimasone H8.

  • Storveronika (Veronica longifolia)

  • Storveronika (Veronica longifolia)

  • Storveronika (Veronica longifolia)

  • Storveronika (Veronica longifolia)

Plantebeskrivelse

50-80 cm høy, bladfellende, opprett staude med en buskaktig vekst. Kransstilte, lansettformede, sagtannete blad. Blå, rosa eller hvite blomster, etter sort, som sitter tett på lange aks, i juli-august. Blomsten har krone med kort rør og 4-delt krage, og den øverste delen av kragen er størst.

Vekstkrav og klimasone

Storveronika trives best i moldrik, sandblandet, jevnt fuktig jord i sol. Men den greier seg også bra på andre jordarter. Når planten begynner å bli for omfangsrik, må den plantes om. Deling og omplanting gjøres om våren.

Busken tilrås plantet til klimasone H8.

Bruksområder

Storveronika er god rabattplante. Planteavstand: 40 cm. Planten egner seg også godt i villflor. Endelig er stauden en vakker snittblomst, som bør plukkes når den nederste delen av akset er i full blomst.

Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Storveronika formeres med deling, frø eller basisstiklinger. Sortene kan ikke formeres med frø (uekte planter).

Noen gode sorter av storveronica

Sort Høyde, cm Blomster Blomstring mnd. Klimasone
‘Blauriesin 60-80 Sterkt blå. Juli-august. H8
Rosea 60-80 Lys rosa. Juli-august. H8

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss