Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Stor hjortetrøst

Eutrochium purpureum

Et synonymt navn er Eupatorium purpureum. Slektsnavnet Eupatorium er etter kong Mithradates Eupator, som skal ha brukt planten mot sin leversykdom. Artsnavnet purpureum betyr purpurrød. I Sverige kalles planten rosenflockel og i England brukes bl.a. navnene Joe Pye weed og gravel root..

Hjemsted/Opphav Storhjortetrøst har sin opprinnelse fra Nord-Amerika.

Høy, bladfellende, stivt opprett, tettgreinet staude med en krypende jordstengel, kransstilte lansettformete blad og vinrøde blomsterkorger i toppen av stenglene. Solitærstaude, for en fuktig vokseplass. Klimasone H6.

  • Eupatorium purpureum 'Atropurpureum'

Plantebeskrivelse

200 cm høy, opprettvoksende staude med bladrike, stive, blågrønne stengler med rødlige bladfester. Planten har en krypende jordstengel. Kransstilte, ca. 30 cm lange, vaniljeduftende, glatte, lansettformede blad, 3-4 i hver krans. Bladene har hårete nerver på undersiden. Rosa til vinrøde blomsterkorger i kvastlignende, hvelvede blomsterstander i toppen av stenglene. Blomstring: August-september.

Vekstkrav og klimasone

Stor hjortetrøst trives best i en, moldrik, veldrenert, men fuktig jord i sol og halvskygge. Planten kan stå på samme vokseplass i mange år uten omplanting. Både planting og deling kan gjøres både vår og høst.

Stauden tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Stor hjortetrøst er både en god solitærstaude for en fuktig vokseplass og en god plante for en høy rabatt. Den egner seg også til villflor. Planteavstand: 80 cm. Stauden er også en god snittblomst.

 Allergi- og giftfare

Rapporter om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent.

Formering

Stor hjortetrøst kan formeres med deling, frø og basisstiklinger.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss