Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Stornøkketunge ‘Desdemona’

Ligularia dentata ‘Desdemona’

Synonyme navn er breinøkketunge, vanlig nøkketunge, Ligularia clivorum og Senecio clivorum. Slektsnavnet Ligularia, som stammer fra den franske botanikeren A.H.G. de Cassini (1781-1832), kommer av latin lingua, som betyr liten tunge, etter de tungeforma randkronene i blomsten. Artsnavnet dentata betyr tannet (bladene) og det tidligere artnavnet clivorum betyr jevnt, stigende haug. I Sverige kalles planten klippstånds og engelske navn er the summer ragwort og leopardplant.

Hjemsted/Opphav Stor nøkketunge er viltvoksende i Japan og Kina. Arten dyrkes ikke i dag, men noen utvalgte navnesorter, blant andre ‘Desdemona’, er i handelen.

100 cm høy, bladfellende, kraftigvoksende, opprett, tettgreina staude med brede, avrunda, bronsefarga blad og mørke oransje blomsterkorger i kvaster. Rabatt- og solitærstaude. Klimasone H7.

  • Ligularia dentata 'Desdemona' (Stor nøkketunge 'Desdemona') Foto: Gardenia net

Beskrivelse av arten Ligularia dentata

100-150 cm høye, bladfellende, kraftigvoksende, opprette, tettgreina, stauder. Rosettstilte blad ved bakken med brede, opptil 30 cm lange, tannete, runde til nyreformede, brunlige til purpurrøde blad.

Gullgule til guloransje, brede blomsterkorger, som sitter flere enn 10 samlet i kvaster i toppen av de greinete stenglene. Blomstring i juli-september. Frukta er en nøtt.

Sortsbeskrivelse

Ligularia dentata ‘Desdemona’ er en 100 cm høy, kraftigvoksende, opprett staude med brede, avrunda, bronsefargete blad ned en dyplilla underside, og brede, mørke oransje blomsterkorger i toppen av stenglene. Blomstring fra juli til september. Dekorativ plante.

Vekstkrav og klimasone

Stor nøkketunge trives best i en veldrenert, men jevnt fuktig, næringsrik moldjord, gjerne med noe leir, i sol og halvskygge. På en skyggefull plass får plantene store fine blad, men mindre antall blomster. En årlig gjødsling øker blomstermengden. Planten bør få stå lenge i ro på vokseplassen uten omplanting. Stauden lever lenge.

Stauden tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Stor nøkketunge er en godt egnet plante for store rabatter og som en solitær (frittstående) plante. Planteavstand: 100 cm. Siden stauden liker fuktig, men ikke våt jord, er en plassering ved kanten av en dam eller grøft, en ideell plass. Men snegler er glad i planten, særlig i våte perioder.

 Allergifare

Rapporter om helseproblemer ved dyrking av Ligularia-arter utendørs, er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Stor nøkketunge formeres med deling eller med basistiklinger.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss