Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Stor nøkketunge

Ligularia dentata

Synonyme navn er breinøkketunge og Ligularia clivorum. Slektsnavnet Ligularia kommer av latin lingua, som betyr tunge. Artsnavnet dentata betyr tannet (bladene). I Sverige kalles planten klippstånds og i England brukes navnet leopard plant.

Hjemsted/Opphav Stor nøkketunge har sin opprinnelse i Japan og Kina.

Bladfellende, kraftigvoksende, opprett, tettgreina staude med brede, nyreforma blad og gullgule til guloransje blomsterkorger i kvaster. Rabattstaude. Klimasone H7.

  • Stornøkketunge (Ligularia dentata 'Othello')

  • Stornøkketunge (Ligularia dentata 'Othello')

  • Stornøkketunge 'Othello' (Ligularia dentata 'Othello')

  • Stornøkketunge 'Othello' (Ligularia dentata 'Othello')

Plantebeskrivelse

100-150 cm høy (etter sort), bladfellende, kraftigvoksende, opprett, tettgreina, staude. Rosettstilte blad ved bakken med brede, opptil 30 cm lange, tannete, runde til nyreformede, brunlige til purpurrøde blad. Gullgule til guloransje, brede blomsterkorger, som sitter flere enn 10 samlet i kvaster i toppen av de greinete stenglene. Blomstring i juli-september.

Vekstkrav og klimasone

Stor nøkketunge trives best i en veldrenert, men jevnt fuktig, næringsrik moldjord, gjerne med noe leir, i sol og halvskygge. På en skyggefull plass får plantene store fine blad, men mindre antall blomster. En årlig gjødsling øker blomstermengden. Planten bør få stå lenge i ro på vokseplassen uten omplanting. Stauden lever lenge.

Stauden tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Stornøkketunge er en godt egnet plante for store rabatter og som en solitær (frittstående) plante. Planteavstand: 100 cm. Siden stauden liker fuktig, men ikke våt jord, er en plassering ved kanten av en dam eller grøft, en ideell plass.

 Allergifare

Rapporter om helseproblemer ved dyrking av Ligularia-arter utendørs, er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.s

Formering

Stor nøkketunge formeres med deling eller basisstiklinger.

Sorter 

Sort Høyde, cm Blomster Blm. mnd. Klimasone
‘Desdemona’ 100 Mørk oransje. Juli-sept. H7
‘Othello’ 100-120 Guloransje. Juli-sept. H7
‘Orange Queen’ 150 Oransjegule. Juli-sept. H7