Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sverdalant

Pentanema ensifolia

Et synonymt navn er Inula ensifolia. Slektsnavnet Inula er av gresk helenion, kjerr eller helene, flettet korg, noe somsikter til blomstens form, men betydnigene er diffuse. Artsnavnet ensifolia betyr med sverdlignende blader. I Sverige kalles planten svärdkrissla, mens i England blir den kalt swordleaf inula.

Hjemsted/Opphav Sverdalant har sin opprinnelse fra Sør-Europa, Kaukasus. Kom til Europa på slutten av 1700-tallet.

30 cm høy, løvfellende, tuedannende staude med tynne, bladrike stengler, lansettformede blad og gule korgblomster, fra juli-september. Rabattstaude. Klimasone H6.

  • Inula ensifolia (Sverdalant)

Plantebeskrivelse

30 cm høy, bladfellende, tuedannende staude med opprett vekst og tynne, bladrike og greinete stengler. De sittende bladene er linje- til lansettformede med 3-7 tydelige nerver. Gule, 3-5 cm brede korgblomster sitter enkeltvis i spissen av hver stengel, fra juli-september. Blomsten består av en flat midtskive og mange smale kantkroner. Frukta er en nøtt med fnokk.

Vekstkrav og klimasone

Sverdalant er en lettdyrket og fordringsløs plante som trives best i en veldrenert, ganske tørr, kalkholdig, porøs jord, i sol og halvskygge. Stauden bør deles en gang iblant, vår eller høst. Planten bør skjæres ned om våren.

Stauden tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Sverdalant er en god rabattplante, og egner seg godt i fjellhager. Planteavstand: 25 cm.

Allergifare

Rapporter om helseproblemer i forbindelse med dyrking av Inula er ikke kjent. Men alle arter i Inula-slekten inneholder giftstoffer som kan gi allergiske reaksjoner. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Sverdalant formeres med deling og med frø.

.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss