Tusenfryd
Bellis perennisSlektsnavnet Bellis kommer av latinske bellus. Som betyr skjønn. Artsnavnet perennis betyr flerårig. I Sverige heter planten tusensköna og i England brukes navnet double daisy.
Lav, alltidgrønn, rosettdannende staude med lysegrønne, glatte blad og små hvite, røde og rosa blomsterkorger med gul midtskive, som sitter enkeltvis på stenglene. God til blomstereng, plener og fjellhager. Klimasone: H5.
Plantebeskrivelse
10-25 cm høy, alltidgrønn staude som danner bladrosetter med lysegrønne, glatte, omvendt eggformede, langstilkete blad. Små blomsterkorger hvite, røde eller rosa kantkroner og gul midtskive, i mai-juni. Det sitter kun en blomsterkorg på hver stengel. Foruten enkle blomster, finnes sorter med både halvfylte og fylte blomster.
Vekstkrav og klimasone
Tusenfryd har ingen spesielle jordkrav, men trives i en godt drenert, svakt sur (pH5,5-7) jord. Planten vokser godt både i sol og halvskygge. Stauden stiller ingen krav til omplanting, men deles etter behov.
Stauden tilrås plantet til klimasone H5.
Bruksområder
Arten er vakker i blomsterenger og plener, mens sortene er mye brukt i rabatter og fjellhager. Planteavstand: 20-30 cm.
Allergi- og giftfare
Opplysninger om helseproblemer ved dyrking av tusenfryd er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Tusenfryd formeres med deling, slik at det finnes en rosett i hver plante.
Sorter
Mange kultivarer (sorter) er laget. Her kan nevnes ‘Alba’, som har hvite blomster, ‘Purpurmantel’, med røde blomster og ‘Rob Roy’, som har mørkerøde blomster.
De småblomstrede sortene er lettest å overvintre. Storblomstrede sorter er som oftest 2-årige. Arten har uanselige blomster og dyrkes ikke.