Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Tusenfryd

Bellis perennis

Slektsnavnet Bellis kommer av latinske bellus. Som betyr skjønn. Artsnavnet perennis betyr flerårig. I Sverige heter planten tusensköna og i England brukes navnet double daisy.

Hjemsted/Opphav Den finnes forvillet i kyststrøk i Norge.

Lav, alltidgrønn, rosettdannende staude med lysegrønne, glatte blad og små hvite, røde og rosa blomsterkorger med gul midtskive, som sitter enkeltvis på stenglene. God til blomstereng, plener og fjellhager. Klimasone: H5.

  • Tusenfryd (Bellis perennis)

  • Bellis perennis

  • Bellis perennis

Plantebeskrivelse

10-25 cm høy, alltidgrønn staude som danner bladrosetter med lysegrønne, glatte, omvendt eggformede, langstilkete blad. Små blomsterkorger hvite, røde eller rosa kantkroner og gul midtskive, i mai-juni. Det sitter kun en blomsterkorg på hver stengel. Foruten enkle blomster, finnes sorter med både halvfylte og fylte blomster.

Vekstkrav og klimasone

Tusenfryd har ingen spesielle jordkrav, men trives i en godt drenert, svakt sur (pH5,5-7) jord. Planten vokser godt både i sol og halvskygge. Stauden stiller ingen krav til omplanting, men deles etter behov.

Stauden tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Arten er vakker i blomsterenger og plener, mens sortene er mye brukt i rabatter og fjellhager. Planteavstand: 20-30 cm.

Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking av tusenfryd er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Tusenfryd formeres med deling, slik at det finnes en rosett i hver plante.

Sorter

Mange kultivarer (sorter) er laget. Her kan nevnes ‘Alba’, som har hvite blomster, Purpurmantel’, med røde blomster og ‘Rob Roy’, som har mørkerøde blomster.

De småblomstrede sortene er lettest å overvintre. Storblomstrede sorter er som oftest 2-årige. Arten har uanselige blomster og dyrkes ikke.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss