Sommereik
Quercus roburSynonyme navn er stilkeik (langstilka frukt) og Quercus pedunculata. Slektsnavnet Quercus er et gammelt latinsk navn for eik. Artsnavnet robur betyr kraft eller styrke (robust). Eik er symbol på kraft og styrke. Artsnavnet pedunculata betyr stengel som bærer blomsterstand. Det norske navnet sommereik viser til at den feller lauvet om høsten i motsetning til vintereik, som beholder de visne bladene til våren. På svensk heter treet ek, mens i England brukes mest navnet Pedunculate Oak.
20-25 m høyt, løvfellende tre med vid, uregelmessig krone, rundlappete, læraktige blad og nøttefrukter. Nøysomt tre til hager, parker, tun, hekk og le. Klimasone: H5 i innlandet og H6 ved kysten.
Plantebeskrivelse
20-25 m høyt, løvfellende tre med vid, uregelmessig krone, mørk stammebark med dype furer og skruestilte, korte, butte vinterknopper med mange taklagte knoppskjell. Unge greiner med olivengrønn, glatt bark. Varierende kroneform fra tre med rett, gjennomgående stamme i tett mørk skog, til tre med relativt kort stamme og sterk forgreining nedenfra på solrik vokseplass. Sommereik kan bli ca. 500 år hos oss (1000 år i sørligere land), og det antas at den når full størrelse etter ca. 100 år. Trær med over 8 m i stammeomkrets finnes i Norge.
Læraktige, avlange til omvendt eggforma, 5-10 cm lange, rundlappete blad med blad med skeiv, hjerteforma basis med to lapper (bladører) som er bøyd innover. Glinsende bladoverside og glatt lysegrønn underside. Gulbrune høstfarger.
Uanselige, små blomster i hams og hunnrakler, i mai-juni. Nøttefrukter som sitter i hver sin skål på et langt fruktskaft.
Vekstkrav og klimasone
Sommereik er et nøysomt tre som trives best i dyp, godt drenert, næringsrik jord på solåpen plass. Leirmold er god jord til eik. Men mye viltvoksende eik vokser på morenejord. Vårplanting anbefales.
Quercus robur tilrås plantet til klimasone H5 i innlandet og H6 langs kysten.
Bruksområder
Treet anvendes som frittstående tre i parker og tun. For villahager blir treet for stort. Siden eik tåler svært mye vind, er treet en god léplante. I Sør-Norge brukes planten også som hekkeplante. Siden eik har få røtter i de øvre jordlag, er den en grei nabo for andre planter. Treet tåler godt bymiljø. Den anbefales i veganlegg, i en avstand av minst 6-8 m fra vegbanen. Den tåler relativt lite salt. Eik har pålerot i ungdommen, og kan derfor være et godt erosjonsvern på nylig blottlagte masser av leir og mold. Planteavstand i gruppe: 10-20 m. Eikenøtter brukes i dekorasjoner.
I Norge er den viltvoksende på varme steder på Østlandet nordover til Mjøsområdet, bl.a. Ringsaker og langs kysten til Nordmøre (Edøy ved Smøla). Treet plantes også i Nordland og Sør-Troms.
Allergifare
Quercus produserer store mengder pollen ved løvsprett. Mer enn 80 % av personer med bjørkeallergi har utviklet overfølsomhet også mot eikepollen. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Beskjæring
Eik tåler beskjæring, og en eventuell beskjæring bør skje på seinvinteren. Åpne greinvinkler er viktig, for å slippe at greiner flaser av om vinteren. Gamle, tørre greiner faller ned av seg selv. Skråsnitt er viktig når store greiner skjæres bort, slik at vannet renner av. Råte er vanlig hos eik, og denne bør skjæres bort. Skudd på kvistfrie stammer bør fjernes.
Formering
Sommereik frøformeres, og en utvalgt frøkilde er Nes, som kan brukes i hele Norge.
Utvalge sorter
Søyleeik ‘Fastigiata’ (Quercus robur ‘Fastigiata’) (Fastigiata= søyleformet)
15-25 m høy, søyleforma tre med opprette greiner. Parker, hager, tun og langs veier. Planteavstand: 4-8 m. Kun poding gir ensartede planter. Klimasone: H4. Nærmere beskrivelse av treet finnes i Planteportalen.no i linken nedenfor:
Sommereik ‘Fastigiata’ (Søyleeik)
Quercus robur ‘Pectinata’ (Fliketbladet sommereik) er et 4-8 m høyt, løvfellende, saktevoksende tre med en bred, avrundet, halvåpen krone. Mørkegrønne, 10-15 cm lange, flikete blad med dypt innskårne, fremoverrettete fliker og en avrundet spiss. Høstfargen er gul til brungul. Om høsten dannes 2-3 cm lange eikenøtter som sitter i 2-4 cm lange, gulgrønne rakler. Nærmere beskrivelse av treet finnes i Planteportalen.no i linken nedenfor:
Sommereik ‘Pectinata’ (Fliketbladet sommereik)
Quercus robur ‘Pendula’ (Hengesommereik) er et 2-4 m høyt, løvfellende tre hvor de fleste skudd vokser utover og etter hvert nedover, slik at treet får en hengefasong. Enkelte skudd kan vokse oppover, og da vil det kunne dannes flere etasjer med greiner, men trærne blir aldri høye, selv om de er vekstkraftige med opptil meterlange årsskudd. Nærmere beskrivelse av treet finnes i Planteportalen.no i linken nedenfor:
Sommereik ‘Pendula’ (Hengesommereik)
Quercus robur ‘Timuki’ (Rødbladet sommereik) er et 15-20 m høyt, løvfellende tre med en gjennomgående stamme og en kjegleformet krone, som etter hvert får en bred eggformet til rund form. Grønne årsskudd. Bladene blir raskt mørkerøde, en purpurfarge som blir nærmest svart, og fargen holder seg godt gjennom hele vekstsesongen. Nærmere beskrivelse av treet finnes i Planteportalen.no i linken nedenfor:
Sommereik ‘Timuki’ (Rødbladet sommereik)